Buikwandcorrectie herstel: 5 dingen die je moet weten

door | mei 3, 2022 | Afvallen | 0 Reacties

7 februari was het zo ver: mijn buikwandcorrectie operatie bij Boerhaave Amsterdam. Maar, man man man… Wat heb ik het herstel van mijn buikwandcorrectie onderschat. Ik dacht “dat doe ik wel even.”  Het herstel was behoorlijk zwaar. Ben je je aan het oriënteren op een buikwandcorrectie of staat je operatie al gepland? Lees dan zeker even verder.

1. Een privékliniek hoeft niet altijd duurder te zijn

Ik ben zelf twee keer naar dezelfde privékliniek geweest voor een intakegesprek, bij twee verschillende artsen. De eerste arts maakte een offerte van +€ 8000 euro en de tweede arts maakte een offerte van € 5200 euro. De eerste arts wilde ook iets meer ‘doen’ dan de tweede arts. De tweede arts vond wat de eerste arts wilde doen overbodig en niet nodig.

In de tussentijd ben ik ook nog naar het Amphia Ziekenhuis geweest in Breda om te kijken of de verzekering het eventueel kon vergoeden. Dit was helaas niet het geval. De arts van het Amphia ziekenhuis raadde precies hetzelfde aan als de tweede arts van Boerhaave (de privékliniek), alleen dan voor € 6200,-.

Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op arts twee (Dhr. Schuringa) bij Boerhaave in Amsterdam. Waarom? Bij het Amphia ziekenhuis wachtte ik al 8 maanden op het antwoord wanneer ik geopereerd zou kunnen worden. Toen heb ik besloten naar een privékliniek te gaan en hier was ik na 1,5 maand aan de beurt. 

Daarnaast had ik een goed gevoel bij de arts en de kliniek. Hier heb ik geen spijt van gehad; tijdens mijn herstel kon ik ze altijd makkelijk contacteren en als er iets was mocht ik altijd langs voor controle. 

2. Neem je tijd voor herstel na je buikwandcorrectie

De eerste twee weken zijn simpelweg kut. Het is zwaar: liggen doet pijn, lopen doet pijn, opstaan doet pijn. Eigenlijk doet alles pijn. Je kan niks en je mag niks.

Zorg daarom dat er iemand is die voor je kan zorgen, want je kan echt bijna niks meer. Je hebt iemand nodig in de eerste twee weken die jou helpt met het huishouden, kookt, eten voor je maakt en ga zo maar door.

Denk ook niet na een week dat je gelijk van alles kan, omdat je je beter voelt. Dit had ik namelijk: ik ging na week 1 gelijk een klein rondje wandelen. Dat werd mij in stank afgenomen: mijn lichaam liep vol met vocht en stukjes wond spatte open.

Dus mijn advies luidt: doe rustig aan. Het advies is zes weken herstel, dus pak je zes weken herstel en doe vooral de eerste twee weken rustig aan.

3. Niezen, hoesten, kuchen en lachen doet pijn

Ik weet nog dat ik mij op dag drie verslikte in een paracetamol. Ik dacht dat ik dood ging. Het voelde alsof er een mes in mijn buik werd gestoken. Ik moest bijna huilen, zoveel zeer deed het.

Hoesten, niezen, lachen en kuchen doet pijn. Ik heb mij laten vertellen dat het gevoel overeenkomt met een keizersnede. Het beste wat je kan doen is een kussen pakken en deze tegen je buik aandrukken – voor tegendruk – wanneer je moet hoesten, niezen of lachen.

Dit is overigens ook niet overbodig als je naar de wc gaat voor nummer twee… Want ook dit doet behoorlijk veel zeer de eerste twee weken. 

4. Schrik niet van het extra vocht vasthouden na je buikwandcorrectie

Ik schrok me rot, al dat extra vocht. In mijn tweede week was het zo erg dat ik wel zwanger leek. Ik ben nu 5 weken verder en houd ik nog steeds veel extra vocht vast. Vaak houd ik in de avond meer vocht vast dan in de ochtend.

Extra vocht vasthouden na de operatie is normaal. Soms weeg je na de operatie meer dan voor de operatie, ondanks dat er een aantal kilo van je lijf verwijderd is. Het extra vocht vasthouden kan weken, maanden soms een jaar duren.

Ik ga zelf nu naar de fysio voor lymfedrainage/ oedeemtherapie. Dit is een massage techniek die je lichaam stimuleert om het vocht beter af te voeren. Dit doet geen zeer en de massage is met erg lichte druk. Ik heb mij laten vertellen dat je hier na 2 weken na de operatie al mag mee beginnen. Dit wordt meestal vergoed door de zorgverzekering. Zelf kan ik negen keer gaan, terwijl dit vergoed wordt. 

Een andere optie om het vocht te verminderen zijn afterlipo massages. Deze massages worden niet vergoed en kosten zo’n €50,- à €60,- per behandeling. 

5. Schrik niet als je nog lang last hebt van de narcose

Onder narcose gaan is een aanslag op het lichaam. Ik heb hier zelf nog zeker drie weken last van gehad. Ik was snel moe, maar vooral ook heel erg duizelig. Dit heeft gewoon even tijd nodig om uit je systeem te gaan.

Sommige mensen kunnen na de narcose bijvoorbeeld een tijd slecht slapen of hebben rare dromen. Mocht je zulk soortgelijke symptomen hebben of krijgen, dan is het misschien de narcose.

Heb je twijfels? Het is nooit verkeerd om te checken bij je arts of chirurg.

Heb je nog vragen over het herstel van een buikwandcorrectie? Of wil je meer weten over mijn persoonlijke ervaring? Stuur mij een mail of een bericht op Instagram.

Delen via:[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Nog niet uitgelezen?

Fit Met Lotte Blog

Ik ben Lotte Corijn

Het is mijn doel om zoveel mogelijk vrouwen te mogen inspireren in hun zoektocht naar een gezonde leefstijl. Samen wil ik met jou bouwen aan een gezonde én realistische levensstijl. Met mijn blog inspireer ik je onder andere graag om dit ook te behalen!

Categorieën

Recente berichten

Lifestyle Planner