HEY. READ THIS BLOG.

Zijn Bananen Ongezond?

Zijn Bananen Ongezond

Zijn bananen gezond?

Bananen zijn in Nederland een populaire fruitsoort, maar zijn bananen gezond? Of zijn bananen ongezond en kun je ze beter vermijden als je wilt afvallen? Hier zijn verschillende meningen over. Tijdens het afvallen merk ik dat ik stiekem bananen toch oversla en kies voor ander fruit. Maar kan ik eigenlijk net zo goed een banaan eten? Ik ben niet de enige die twijfelt of bananen wel gezond zijn. De een zegt van wel en de andere zegt van niet.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar het antwoord: zijn bananen gezond? 

De voedingswaarde van een banaan

In een grote banaan (165 gram), zitten 152 calorieën. De voedingswaarde van een banaan per 100 gram is:

Koolhydraten 22,8 gram
Eiwitten 1,1 gram
Vetten 0,3 gram
– verzadigd 0,11 gram
– enkelvoudig onverzadigd 0,03 gram
– meervoudig onverzadigd 0,07 gram
– Omega 3 0,03 gram
– Omega 6 0,05 gram
Vezels 2,6 gram

Zijn Bananen Gezond

Boordevol vitamines en mineralen

Een banaan bevat veel vitamine A, C, B5, B6 en bevat ook veel mineralen zoals kalium magnesium, koper en mangaan.

Vitamine A is bijvoorbeeld goed voor de huid, de ogen, de groei en de weerstand. Net zoals vitamine A, is vitamine C goed voor de weerstand. Vitamine B5 en B2 zijn bevordelijk voor de energievoorziening van het lichaam en vitamine B6 draagt bij aan een betere stofwisseling.

De mineralen in bananen zijn goed voor de bloeddruk, stofwisseling en spier- en bot opbouw.

Klinkt goed toch?

Bananen en afvallen

Het viel je misschien al op, maar bananen bevatten naast veel vitamines en mineralen ook veel koolhydraten. Een onrijpe groene banaan bestaat ongeveer 70% uit zetmeel. Als de banaan rijp wordt, wordt dit omgezet in fruitsuikers. Het suikergehalte van een banaan kan oplopen tot maar liefst 16%.

Toch zijn bananen gezond! Er zitten namelijk ook veel vezels in bananen. Vezels in groente en fruit zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam worden opgenomen in het lichaam, hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

Daarnaast is het zetmeel in bananen resistent zetmeel. Onze stofwisseling gebruikt resistent zetmeel eigenlijk niet. Resistent zetmeel wordt afgevoerd door ons lichaam en wordt niet omgezet in energie.

Doordat de koolhydraten langzaam door ons lichaam worden opgenomen, kun je bananen ook eten in een koolhydraatarm dieet. Wel zou ik je aanraden dit met mate te doen.

Ook zitten in bananen relatief weinig calorieën. Je kan zelfs een voller gevoel hebben van bananen dan snacks die meer calorieën bevatten. Maar, vergelijk je een banaan met een appel, vult de appel beter dan een banaan in verhouding tot de calorieën.

Ook als je geen koolhydraatarm dieet volgt, moet je opletten hoeveel bananen je eet. In bananen zitten nog steeds veel suikers, als je er hier teveel van eet kan je bloedsuiker toch gaan schommelen. Dit heeft een negatief effect op de vetverbranding in je lichaam.

Dus, bananen zijn erg gezond. Er zitten veel mineralen en vitamines in een banaan en ‘langzame koolhydraten’. Maar, eet ook niet te veel bananen. Een banaan per dag is prima! Maar natuurlijk geen 5… 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on print

HEY YOU.

Misschien vind je dit ook leuk...

Nakd review nederlands kleding

Lente Na-kd shoplog

Na-kd kleding review Yes! Een van mijn favoriete kledingmerken is Na-kd. Een van de eerste outfits die ik kocht nadat ik was afgevallen was van

Meer lezen
Lotte Corijn

LOTTE CORIJN.

Nice to meet you!

Hey you! Ik ben Lotte en ik ben op weg naar een gezondere en fittere ik. 

Van 130 kg naar naar 75 kg is mijn doel. En guess what?! Ik ben al 50 kg kwijt.

Inspire & motivate. Als ik het kan, kan jij het ook!

Liefs
,
Lotte Corijn

My personal favourites
My Youtube channel
Food and all that good stuff